Dugi otok – tako skrivnosten in božanski!

Dugi otok je res nekaj posebnega in je lep primer območja, kjer se dopolnjujejo nasprotja. Na eni strani je mogoče videti slikovite vasi in samotne plaže, na drugi strani pa veličastne čeri in bujno vegetacijo. Še vedno pa veljajo plaže in majhne uvale za največje ter najbolj privlačno bogastvo tega otoka. Kamorkoli se boste obrnili, vas bo prevzel pogled na kristalno čisto morje. Ta otok je največji v zadrskem arhipelagu in je idealen za vse ljubitelje jadranja, saj ga obkrožajo številni manjši otočki.

Ker ima Dugi otok številne turistično privlačne zanimivosti, smo se odločili, da vam raje predstavimo nekatere najbolj znane, kot pa da se spuščamo v zgodovinska obdobja. Sicer pa boste z obiskom otoka tudi »pobližje« spoznali njegovo preteklost. Turizem je na tem otoku zelo razvit, kljub temu pa je marsikateremu turistu ta otok še popolna neznanka. Skratka, če se odločite počitnikovati na tem otoku, naj bodo naslednje turistične točke »must see« na vašem seznamu:

TELAŠĆICA

Naravni park Telašćica se nahaja na jugu otoka v njem pa je mogoče najti preko 400 različnih vrst rastlin. Ta park je tudi zatočišče otoških oslov, kateri se svobodno gibajo na tem območju. Največja zanimivost v tem parku pa je zagotovo znamenito slano jezero.

PLAŽA SAKARUN

Je najbolj znana divja peščena plaža, katero lahko najdete na severozahodni obali tega otoka. V neposredni bližini plaže se nahajajo naselja Veli Rat, Soline, Božava in Verunić. Ta plaža je svetovno znana in je ena glavnih razlogov, da se ljudje odločijo počitnikovat na Dugem otoku. Njen aduta sta kristalno čisto, turkizno morje in peščena plaža, katero obdaja borov gozd. Do plaže je mogoče priti med drugim tudi iz naselja Božava s posebnim turističnim vlakom.

STRAŠNA PEĆ

Strašna peć je jama, za katero predvidevajo, da je služila kot bivališče prvim prebivalcem tega otoka. V njej sicer niso nikoli potekale arheološke raziskave, je pa tam najden prav poseben nož iz kamene dobe, kateri nakazuje na to, da je že v daljni preteklosti tam nekdo tudi bival.

SVETILNIK VELI RAT

Gre za najvišji svetilnik na Jadranu, katerega boste našli na severozahodnem rtu otoka, v neposredni bližini mesta Veli Rat. Zgrajen je bil leta 1842, v višino pa meri kar 42 metrov. V svetilniku so urejeni tudi apartmaji za turiste, v neposredni bližini pa se nahaja kapelica v kateri se vse več ljudi odloči uzakoniti svojo zvezo.

V kolikor vas Dugi otok v preteklosti ni ravno pritegnil, pa smo prepričani, da ste sedaj spremenili mnenje. Res je vreden obiska!

Similar Posts