Ste že razmišljali o počitnicah na Malem Lošinju?

Mali Lošinj je pristanišče in mesto na istoimenskem otoku Lošinju. Otok leži v Primorsko-goranski županiji in je tako med domačimi, kot tudi tujimi turisti močno priljubljen. Ste vedeli, da je to mesto je tudi največje med mesti na otokih Hrvaške? Ker je otok dokaj blizu Sloveniji, je še posebno popularen med slovenskimi prebivalci in vsi tisti, ki ste ga že obiskali, ste prav gotovo na vsakem koraku srečali kakšnega Slovenca. Posebno priljubljeno letovišče so Nerezine – naselje, ki se nahaja ob vzhodni obali otoka in uradno spada pod Mali Lošinj.

ZGODOVINA MESTA

Mali Lošinj je bil prvič omenjen v 14. stoletju, a se je takrat imenoval »Malo Selo«. Stanovanjske hiše niso moderna gradnja, ampak so se ohranile še iz preteklosti in imajo karakteristike poznega baroka. Prav poseben pečat mestu dajeta župnijska cerkev in cerkev sv. Martina, kateri sta bili zgrajeni v 15. stoletju. Proti koncu 18. in začetku 19. stoletja pa se je pričel Mali Lošinj tudi hitreje in bolj intenzivno razvijati. Graditi so pričeli tovarno ribjih konzerv, ladjedelnico, odprla se je trgovina in navtična šola. Po prvi svetovni vojni je mesto padlo pod okupacijo italijanskega fašizma in je dokončno osvobojeno leta 1945.

Stari del mesta se nahaja na koncu tako imenovanega amfiteatralnega zaliva, ki je dobro zaščiten. V tem predelu so stanovanjske hiše razvrščene kot vrtne hiše, okoli njih pa se bohotijo bogati mediteranski vrtovi. Novi del mesta pa se nahaja vzdolž pobočja jugovzhodne ter tudi jugozahodne obale in okoli znanega kampa ter zaliva Čikat.

KAMP in ZALIV ČIKAT

Kamp se nahaja ob istoimenskem zalivu, le dober kilometer stran od Malega Lošinja. Zanj je značilen gost borov gozd, kateri poskrbi še za dodatno ugodje in zaščito pred soncem. Tudi sama lega kampa je izjemno ugodna, saj vam nudi številne sprehajalne poti, po katerih se lahko odpravite raziskovat ta del otoka. Čikat je idealno mesto za družine z majhnimi otroki, saj je dobro poskrbljeno tudi za zabavo naših najmlajših.

Televrina

Je najbolj priljubljena turistična točka za vse bolj aktivne na dopustu. Gre namreč za vrh na grebenu Osorščica, ki se bohoti s kar 588m nadmorske višine. Televrina se nahaja na zahodni strani otoka in je najvišji vrh creško-lošinjskega arhipelaga. Z vrha vam pogled seže daleč na okoli, vse do otoka Cres in vzhodne obale Istre. Ob lepem vremenu lahko vidite tudi Triglav.

Obiščite Mali Lošinj, saj je resnično idealna dopustniška destinacija za vse. Tako boste navdušeni nad vsem, da se boste še z veseljem vrnili.

Similar Posts