Otok Krk je največji otok na Jadranskem morju in je s kopnom povezan s Krškim mostom. Je priljubljena turistična destinacija slovenskih turistov, od katerih so si mnogi tam zgradili ali pa kupili počitniško hišico. Otok je priljubljen tudi pri turistih iz drugih evropskih držav in poleti je zelo obiskan, saj je v zadnjih letih vzpostavila tudi letalska povezava z različnimi evropskimi mesti. Možna je tudi povezava s teajektom.

Glavno mesto otoka je Krk, ki je največje mesto na otoku in ima največ prebivalcev. Ostala znana mesta so še Omišalj, Punat, Malinska, Njivice, Šilo, Vrbnik in seveda Baška, ki je daleč najbolj priljubljeno turistično središče. S svojo pesščeno plažo in  bližnjimi otoki Goli otok, Gurgur in Prvič predstavlja edinstveno lego in pogled na to mestece vsakogar očara in ga ne pusti hladnega, zato se vedno rad vrača vanj. Nad Baško se nahajajo tudi znani vrhovi, s prečudovitim pogledom na morje, ki jih vsako leto obišče mnogo planincev. Najvišji vrh otoka je Obzava, ki meri 549 m.

otok_krk

Otok je znan po bujni vegetaciji in prečudovitih peščenih plažah ter blagi klimi. Na otoku uspevajo smokve, oljke vinska trta in ostala vegetacija, tako listavci kot iglavci.. Posebno znani so vinogradi v okolici Vrbnika, kjer raste  trta, iz katere pridelujejo znano  vino žlahtina. Na otoku se nahajata tudi dve kraški jami, od katerih je nabolj znana Biserujka, ki jo turisti radi obiščejo. Znano je tudi zdravilno blato v Čižićih, ki privablja številne ljudi, ki se želijo znebiti revme in ostalih težav povezanih z njo in se radi namažejo s črnim blatom in pri tem nastane marsikatera nepozabna fotografija, ki nas doma greje v zimskih dneh in nam obuja spomin na poletje.

Poleti se domačini še posebno potrudijo, da gostom ponudijo še kaj ceč kot le morje in sonce. Znane so številne prireditve, koncerti, razstave in kulinarična doživetja. Tako vsak najde kaj zase in mu na tem otoku nikoli ni dolgčas. Če se naveliča poležavanja na soncu, se lahko odpravi raziskovat otok s kolesom in če mu bo prevroče, se bo lahko kopal v samotnih zalivih s kristalno čisto vodo.

Krk je res lep otok in vsakdo, ki ga enkrat obišče, se rad vrača nanj in pripelje s seboj tudi svoje prijatelje in znance, s katerimi potem skupaj uživajo brezskrbne, dopustniške dni. Nekateri bivajo v apartmajih ali hotelih, drugi pa prisegajo na kampiranje in se pod šotorom počutijo najbolje. Tukaj vsakdo najde kaj zase.

Similar Posts