Zadar – za mnoge najlepše mesto v Dalmaciji!

Zadar se nahaja v samem osrčju Jadrana in s svojimi naravnimi ter kulturnimi znamenitostmi, in bogato kulturno dediščino vsako leto pritegne vse večje število turistov. Že leta kroži tudi prepričanje med turisti, da ima mesto najlepše sončne zahode na svetu. Zadar je mesto, ki se nahaja na spoju različnih regij in je lahko dostopno tako z morja ter kopnega, kot tudi iz zraka. Ima namreč tudi svoje letališče.

ZGODOVINA MESTA in TURIZEM

Na samem začetku nastanka mesta, je bilo mesto Zadar povezano s hrvaškimi vladarji, čez čas, natančneje v 12. stoletju pa z Rapalsko pogodbo, mesto pade pod italijansko oblast. Po drugi svetovni vojni, postane Zadar zopet last Hrvaške. Mesto je preživelo že marsikaj in se je vedno znova »postavilo na noge«. Na njegovo »vitalnost« nakazujejo tudi nedavni zgodovinski dogodki – leta 1991 so mesto, s pomočjo Jugoslovanske armade, napadle srbske paravojaške enote. Takrat so mesto in naselja okoli utrpela veliko škodo, saj so bile poškodovane mnoge zgradbe. Leta 1995 pa se hrvaška vojska uspešno upre in od tega leta naprej, mesto znova zaživi.

Glede na to, da je Zadar eno večjih mest na Hrvaškem, je temu primerno tudi število turističnih znamenitosti in ostalih atrakcij, ki vabijo. Teh je toliko, da se najde za vsakega nekaj, sami bomo izpostavili tiste najbolj obiskane, nekatere poznane tudi širom sveta.

Morske orgle so prepoznane po tem, da je na njih mogoče »zaigrati« samo s pomočjo morja. Njihov zvok proizvaja močnejše valovanje morja. Nahajajo se v sklopu zadrske »rive«, v bližini novega pristanišča za križarke.

Poleg svetovno poznanih morskih orgel pa je mesto postalo bogatejše še za eno turistično atrakcijo, imenovano Pozdrav Soncu. Ta je sestavljen iz večslojnih steklenih plošč v obliki kroga, katerih premer meri 22 metrov in se nahajajo na kamnitih tleh ob obali. Pod temi ploščami so postavljeni sončni moduli, preko katerih s pomočjo sončne svetlobe proizvajajo svetlobne efekte.

Arheološki muzej Zadar je še en lep primer turistične atrakcije. Gre namreč za enega najstarejših muzejev v tem delu Evrope. Ustanovljen je bil davnega leta 1832, v njemu pa najdete najrazličnejše predmete iz rimske dobe in ostalih zgodovinskih obdobij.

Nazadnje pa naj še omenimo slovito zadrsko rivo, katera je idealno mesto za dolge sprehode ob morju, obenem pa lahko uživate v prekrasnem pogledu na sosednje otoke Ugljan ter Pašman in zadrski kanal.

Zadar je zanimiv tako ali drugače. Poleg tega pa imate tudi številne možnosti za izlete v sosednje kraje ali na sosednje otoke, saj ima to mesto resnično neko »središčno« lego.

Similar Posts