Ste vedeli, da je Šibenik najstarejše avtohtono hrvaško mesto na Jadranu? No, sedaj veste!

Šibenik se nahaja v najbolj zaščiteni naravni luki, na sredini obale Jadranskega morja, natančneje na ustju reke Krke. Je pristanišče ter mesto z bogato zgodovino in kristalno čistim morjem. Mesto sodi v severno Dalmacijo, razprostira pa se okrog pristanišča in na vzpetinah nad njim.

ZGODOVINA MESTA in TURIZEM

Prvotno imenovano Castrum, je mesto nastalo pod okriljem trdnjave sv. Mihovila, katera pa še danes dominira nad mestom le, da se ta danes imenuje sv. Ana. Omenjeno trdnjavo so zgradili že v 10. stoletju, ime pa je dobila po cerkvici zgrajeni v srednjem veku. Trdnjava je v preteklosti služila tudi kot obramba pred vdori in napadi, med drugim je mesto varovala tudi pred vdorom Turkov. V 19. stoletju je izgubila svoj prvotni namen, zaradi česar je vse skupaj pričelo propadati. To pa ni edina trdnjava, katera je mestu zagotavljala obrambo, poleg nje so namreč mesto ščitile še trdnjava sv. Nikola ter trdnjava sv. Ivana in Šubićevac.

Šibenik je danes pomembno turistično središče, katerega letno obišče masa turistov iz Evrope in ostalih držav po svetu. Njegova ugodna lega nudi turistom različne možnosti za preživljanje dopusta. Lahko se samo udobno namestite na eni izmed prelepih plaž, ali pa nekaj časa namenite raziskovanju tega zgodovinskega mesta. Znamenitosti je kar nekaj, za vas pa smo pripravili seznam tistih, ki jih preprosto morate obiskati.

Vodnjaki

Samo nekaj metrov od katedrale sv. Jakova se nahaja ploščad, pod katero je bila v preteklosti javna mestna cisterna z vodo. To cisterno so dali zgraditi prebivalci mesta, saj so se pogosto pojavljala sušna obdobja. Danes si te vodnjake ogleda skoraj vsak turist.

Sprehod po kanalu sv. Ane

Leta 2013 so prebivalci mesta končno dobili težko pričakovano urejeno pot ob kanalu sv. Ane. Kanal spaja dve območji, kateri sta bili v preteklosti pod vojno upravo. Govorimo o uvali Panikovac in trdnjavi sv. Nikole. Med sprehodom po kanalu boste imeli tudi prekrasen pogled na mesto.

Katedrala sv. Jakova

Je ponos prebivalcev mesta, saj gre za enega najlepših arhitekturnih objektov na Hrvaškem. Katedrala ima močan pomen, katerega pa so prepoznali tudi v UNESCU in jo uvrstili na seznam svetovne dediščine.

Akvarij

Ta turistična atrakcija se nahaja v središču mesta, le nekaj metrov proč od katedrale sv. Jakova. Kompleks zajema 20 manjših akvarijev z najrazličnejšimi ribami ter rastlinstvom iz Jadranskega morja in ostalih svetovnih morij. Glavna atrakcija akvarija pa je ogromen bazen, kateri zadrži kar 7000 litrov vode.

Šibenik je mesto s številnimi možnostmi za preživljanje vaših počitnic. Nikar ne oklevajte in ga čim prej obiščite – zagotavljamo vam, da svoje odločitve ne boste obžalovali!