Opatija – Jadranska Nica!

Mesto Opatija se nahaja v Kvarnerskem zalivu, natančneje v Primorsko – goranski županiji. Nad njo se mogočno bohoti hrib Učka, kateri deluje kot naravna pregrada in tako Opatijo ščiti pred močnimi vetrovi. Najbolj značilen simbol in hkrati zaščitnik mesta je Sv. Jakov. Za Opatijo je značilna mediteranska klima z blagimi zimami in toplimi poletji. Mesto se nahaja na 54 km2 površine, glede na popis prebivalstva iz leta 2011, pa ima Opatija malo manj kot 12.000 prebivalcev.

ZGODOVINA MESTA in TURIZEM

Turizem se je v Opatiji pričel razvijati že davnega leta 1844 in sicer z izgradnjo vile Angiolina. Hiter razvoj pa se je pričel konec 19. stoletja. V pričetku 20. stoletja so pričeli množično graditi luksuzne vile, hotele, penzione, paviljone, kopališča, počitniške hišice, sprehajalne poti in parke. Z razvojem omenjenega, je Opatija tudi uradno pridobila naziv elitnega letovišča za zimski in letni turizem. Turizem, kot primarna gospodarska panoga, je temu mestu prinesel tudi ekonomski razcvet. Opatija ima poleg bogate arhitekturne dediščine, tudi dva večja mestna parka, ki veljata kot zaščitena spomenika vrtne arhitekture. Prvi omenjen park se nahaja pred vilo Angiolino in velja za enega najlepših parkov širom Jadrana. Ta park se deli na dva dela, pri čemer je južni del porasel z eksotičnim rastlinstvom, v severnem delu pa je moč najti predvsem borovce in cedre. Park se nahaja ob znamenitem sprehajališču Lungo mare, turisti pa se navdušujejo predvsem nad bananovci, bambusom in nekaterimi ostalimi rastlinami, netipičnimi za to podnebje. Drugi park, prav tako vreden ogleda pa se razprostira pod obvoznico. V tem parku se lahko rekreirate, saj ima številne urejene rekreacijske poti, ne manjka pa mu tudi različnega rastlinstva.

Opatija pa ima poleg omenjenih parkov tudi nekatere ostale turistične znamenitosti, vredne ogleda. Svetujemo vam, da si vzamete dan časa in ga namesto na plaži, preživite ob raziskovanju tega bogatega mesteca. Vredne ogleda in turistom najbolj zanimive so še nekatere ostale znamenitosti:

Fontana Helija in Selene se nahaja nasproti hotela Imperial in v neposredni bližini cerkve sv. Jakova.

Fontana Slatina pa je del manjšega parka v samem središču mesta, natančneje se nahaja v neposredni bližini hotela Palace- Bellevue.

Kip dekleta z galebom je bil postavljen davnega leta 1956 in še danes velja za znamenitost mesta. Najdete ga v bližini znamenitega sprehajališča Lungo mare. Domačini in turisti so kip poimenovali kar Opatijska nimfa, je ponoči osvetljena in tako še bolj zanimiva turistom.

Mesto Opatija je že od nekdaj poznano kot bolj luksuzno letovišče, katerega iz leta v leto obišče vse več tujcev. Opatijo si preprosto morate obiskati, pa če le za samo en dan!

Similar Posts