Ste že slišali za slovita Plitvička jezera?

Skoraj nemogoče je, da so vam omenjena še nepoznana, glede na to, da veljajo za eno glavnih atrakcij na Hrvaškem. Vsi, ki ste se kdaj odpravili počitnikovat na hrvaško obalo, ste se peljali tudi mimo Plitvičkih jezer, zato je praktično nemogoče, da jih niste zasledili. Plitvička jezera so narodni park v Ličko – senjski regiji, natančneje v bližini Male Kapele in Plješivice. Sestavlja jih 16 jezer, katera se med seboj značilno stopničasto prelivajo eno v drugo, delijo pa se na gornja in spodnja jezera. Med Gornja jezera, katerih je več, sodijo: Ciginovac, Prošćansko jezero, Batinovac, Okrugljak, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget in Kozjak. Spodnja jezera pa zajemajo: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac in Novakovića Brod.

Park Plitviških jezer zavzema kar 192 km² površine in se razteza med bukovim gozdom. Gre za veličastno delo narave, katero pa velja za eno največjih turističnih atrakcij širom Evrope. Predvsem fascinantno je kako s stopničastim prelivanjem enega v drugo, jezera tvorijo edinstveno celoto. Najvišje ležeče jezero se nahaja na 639 metrih nadmorske višine, to pa je Prošćansko jezero. Na samem dnu pa se kot zaključek te celote pojavlja najnižje jezero, Novakovića Brod. To se nahaja na 503 metrih nadmorske višine. Voda iz tega jezera se nato skupaj z vodo iz Plitvičkega potoka, zliva v obliki slapu v tok reke Kotane. Turisti si lahko brez problema ogledajo vsa jezera, saj so le ta med seboj povezana s stezami in potmi. Vsako leto jezera obišče masa turistov, zato se vedno bolj razvija tudi turistična ponudba. V neposredni bližini se nahaja restavracija, domačini, ki bivajo v bližini pa oddajajo tudi turistične sobe za nočitve.

Kako pridete do Plitvičkih jezer?

Če se peljete po stari cesti proti morju, smer Zagreb – Split, jih je praktično nemogoče zgrešiti. Nahajajo se med Malo Kapelo na zahodu in Plješivicami na vzhodu, ter med mesti Slunj in Korenice. Večja mesta v bližini Plitvičkih jezer pa so Ogulin, Otočac in Gospić. V kolikor pa se proti morju odpravljate po avtocesti (A1), potem se morate iz avtoceste izključiti na odcepu za Otočac.

Ko boste enkrat obiskali Plitvička jezera boste ob vsej tej naravni lepoti, dobili občutek, da ste v raju. Teh lepot se enostavno ne da opisati, ampak jih preprosto morate doživeti!