Makarska – »center« srednje Dalmacije!

Že davno nazaj je postala Makarska gospodarsko, upravno, politično, kulturno, prosvetno in seveda turistično središče Makarske riviere. Mesto, katero danes beleži več kot 15.000 prebivalcev, se je v preteklosti razvilo okoli naravnega pristanišča, katerega ščitita polotok Sv. Petar in rt Osejava. Nahaja se ob vznožju planinskega masiva Biokovo. To pristanišče je tudi največje med ustjem Cetine in Neretve. V preteklosti je pomenilo varno zatočišče za pomorce in trgovce, danes pa predstavlja glavno »parkirišče« mnogim jahtam, jadrnicam ter izletniškim ladjicam. Ravno zaradi ugodne lege in velikosti omenjenega pristanišča, je že v preteklosti Makarska postala tudi pomembno trgovsko središče, danes pa predvsem turistično središče, od koder vozi trajekt na sosednji otok Brač.

ZGODOVINA MESTA in TURIZEM

Zgodovino mesta je mogoče prepoznati po znamenitem Frančiškem samostanu, kateri je že slavil 500 let obstoja. V njem se danes nahajajo knjižnica, Malakološki muzej, inštitut Planina in morje ter muzej slik. Nad mestom se nahaja tudi spomenik, ki je bil postavljen padlim v boju proti fašizmu. Tedaj je bila Makarska eno močnejših središč, kjer so potekali omenjeni boji. Njeno zaledje pa je »krilo« mogočno Biokovo. Makarska oziroma v preteklosti poznano kot naselje Muccurum, se v zgodovini pojavi prvič 533. leta, današnje ime pa prevzame še v času, ko je bilo mesto pod turško oblastjo.

Makarska je ena bolj poznanih in obiskanih turističnih središč Hrvaške. Turistom je privlačna predvsem zaradi ugodne klime, božanskih plaž ter bogate turistične ponudbe. Samo mesto ima okoli 2 km peščene in prodnate plaže, neposredno ob tej pa se nahajajo številni lokali, restavracije, sprehajalne poti, hoteli in ostali turistični objekti. Res je, da ima raznovrstno in bogato ponudbo, poznana je pa tudi kot ena najlepših rivier daleč naokoli. Ko se enkrat nahajate v Makarski rivieri, obstaja kar nekaj znamenitosti, katere si velja ogledati. V samem mestu obiščite Kačićev trg in cerkev Sv. Marka, kip Andrije Kačića Miošića, polotok Sv. Petar,… Posebej pa bi izpostavili botanični vrt Kotišina, ki se nahaja na pobočju Biokova in v sklopu njegovega naravnega parka. To področje prav tako deluje tudi kot raziskovalni center, kjer preučujejo rastlinski svet Biokovega. Posebna znamenitost mesta pa je tudi muzej školjk, v katerem se nahaja zbirka školjk iz Jadranskega morja, kot tudi številne in posebne vrste iz tropskih morij.

Če vam je Makarska še neznana in jo želite v bližnji prihodnosti obiskati, si vzemite najmanj teden dni časa, da si ogledate vse zanimivosti tega božanskega mesta in njegove bližnje okolice!

Similar Posts