Otok Korčula leži v Srednji Dalmaciji in je šesti največji otok v Jadranskem morju. To je otok sonca, morja, kamna in vina. Prebivalci Korčule so se že od nekdaj uklvarjali z ladjedelništvom in klesanjem kamna in ti dve dejavnosti sta na otoku še danes živi. Korčulani so znani tudi po vinogradništvu tako, da tam lahko naletimo na dve izredno kvaliteti sorti vin, ki sta Pošip in Grk. Otok ima čudovite plaže in samotne zalivčke. V neposredni bližini se nahaja polotok Pelješac, od katerega ga loči Pelješki kanal. Otok Korčula je priljubljen med turisti zaradi blage sredozemske klime in zaradi veliko naravnih znamentosti. V bližini glavnega mesta Korčule se nahaja arhipelag, okoli 20 nenaseljenih otočkov, ki so porasli z makijo.

otok_korcula

Glavna godpodarska panoga na otoku je turizem, ki ima dolgoletno tradicijo. Leta 1912 je  bil  na otoku odprt prvi hotel. Tako privabljajo turiste iz celega sveta čudovite plaže z mnogimi zalivi, luksuzni hoteli, apartmaji in hišice, ki zadovoljijo še tako petične goste. Svoj pečat dodajo tudi stara otoška mesta, ki se zdijo, kot da bi bila izgubljena v davno minulih časih. Poleg glavnega mesta, so poznani še Lumbarda, Vela luka in v notranjosti še Žrnovo, Pupnat, Čara, Smokvica, in Blato. V veseh omenjenih mestih je turistična ponudba zelo pestra in jo sestavljajo različne možnosti za šport in rekreacijo, posebno za vodne športe. Organizirani so tudi različni izleti in vrsta kulturnih in zabavnih prreditev. Med prireditvami sta daleč najbolj znani viteški igri moreška in kumpanija. Viteško igro moreška prirejajo na otoku že od 15. Stoletja in izvira iz Španije. Moreška pa predstavlja boj med vojskama belega in črnega kralja za princeso, ki jo je ugrabil črni kralj. Posebnega pomena je t.idravstveni turizem, katerega omogoča blaga klima, čist zrak in morje, ter zdravilno blato na otoku.

Na otok vodijo ugodne morske poti, z otoka pa se lahko odpravimo na različne izlete, kot na primer na bližnji Pelješac, nekateri obiščejo tudi čudoviti otok Mljet. Možnosti je nebroj in dopust na tem otoku nam omogoča, da doživimo veliko lepega, se kopamo v kristalo čistem morju, se udeležimo raznih prireditev ali pa preprosto sedemo v eno izmed privlačnih in dobrih konob na obali in ob dobri kapljici in izvrstih otoških specialitetah užijemo nebesa. Po oddihu na tem otoku se bomo počutili spočiti in napoljeni z energijo za celo leto, ko se bomo z veseljem ponovno vrnili na čaroben otok s prijaznimi in ustrežljivi prebivalci.

Similar Posts