Ste že obiskali Novigrad v Istri?

Novigrad ali po italijansko Cittanova, se nahaja na severozahodni obali istrskega polotoka in je od meje s Slovenijo oddaljen le 25 kilometrov. Le 15 kilometrov izven pa se nahajata tudi dve poznani turistični destinaciji Umag in Poreč. Vendar, da ne boste presenečeni – obstaja še eden Novigrad, kateri se nahaja v Dalmaciji, natančneje v okolici Zadra. Danes vam predstavljamo Novigrad v Istri. Mesto se nahaja na 27 km2 površine vse od Dajle na severu do ustja reke Mirne na jugu. Področje mesta zajema 5 naselij: Novigrad, Mareda. Antenal, Bužinija in Dajla. Prebivalstvo je mešano. Največ je Hrvatov, tem sledi italijanska manjšina, Albanci, Srbi, Slovenci, Bošnjaki in Črnogorci.

ZGODOVINA MESTA in TURIZEM

Mestno obzidje lepo nakazuje na bogato zgodovino mesta, njegovo spomeniško vrednost, kulturo in tradicijo. Prvi zaznamki mesta naj bi se pojavili že v 6.stoletju. Temelji mesta so nastali v neposredni bližini nekaterih drugih zgodovinskih središč, kar je še dodatno vplivalo na njegov razvoj. Novigrad je tako danes mesto z bogato zgodovino. Mesto se je v 70. letih 20. stoletja pričelo razvijati sprva kot majhno ribiško središče in si tako utiralo pot v turistične vode. Njihov namen je bil namreč, da bi sčasoma ta občina živela predvsem na račun turizma. In uspelo jim je! Danes je turizem njihova primarna gospodarska panoga od katere so posredno in neposredno odvisne tudi nekatere druge dejavnosti.

Veliko so na uspešen razvoj turizma vplivali različni dejavniki, kot so: bogata naravna in kulturna dediščina, ohranjene naravne površine, bližina meje, poseben šarm majhnega mesteca, razne prireditve v sezoni, ter predvsem urejene plaže in kristalno čisto morje. Iz leta v leto se število tujih turistov povečuje, zaradi česar je vse več tudi kakovostne turistične ponudbe. Na račun povečanega povpraševanja se je povečal obseg bivalnih kapacitet, izboljšala se je turistična, prometna ter komunalna infrastruktura, prav tako pa občina vse več vlaga tudi v samo urejenost javnih površin. Tule bi še posebno izpostavili popularen kamp Mareda, katerega so razširili in je poleg kampiranja ter bivanja v prikolicah, turistom omogočen tudi najem novih mobilnih hišk, ki so pravi raj neposredno ob plaži. Tako vas bodo navduševale raznolike restavracije z bogato ponudbo morskih in ostalih specialitet, številni nočni klubi in bari za nepozabne poletne noči ter ostale kapacitete, ki nudijo aktivno preživet dopust.

Gre za manjše, mirno ribiško mestece, ki je sčasoma postalo vse bolj privlačno ne le za domače, ampak tudi za tuje turiste. Novigrad je mesto z bogato mestno zgodovino, kulturo in naravnimi znamenitostmi ter izvrstno kulinariko! Vse omenjeno turistu omogoča preživetje enega najlepših dopustov, zaradi česar se turisti vedno znova radi vračajo.

Similar Posts