Trogir – staro mesto v srcu Dalmacije.

Mesto Trogir je nastalo v središču Dalmacije, na jadranski obali. Da ima Trogir resnično ugodno lego za izlete in oglede drugih krajev ter turističnih znamenitosti, nakazuje dejstvo, da je tako od Dubrovnika, kot tudi od Zadra in nekaterih narodnih parkov, oddaljen le par ur vožnje. Mesto se natančneje nahaja na morski ožini med kopnim in otokom Čiovo, na vhodu v Kaštelanski zaliv. Na južni strani, katera gleda proti otoku Čiovo, je Trogir od slednjega ločen z morjem, na severni strani, katera gleda proti kopnemu, pa ga obkrožajo plitva močvirja, katera so se ohranila skozi stoletja. Najbližje večje mesto je Split, katero ima tudi letališče, zato je Trogir lahko dostopen za vse turiste. Trogir je mesto znano po legendah, mitih ter tradiciji in vse omenjeno se skozi zgodovinska obdobja ni izgubilo, temveč je v mestu prisotno še dandanes!

ZGODOVINA MESTA in TURIZEM

Če bi se želeli podrobno spustiti v zgodovino tega mesta, bi lahko o tem napisali celo knjigo. Dejstvo je namreč, da je Trogir mesto, ki obstaja že od nekdaj. Kjerkoli so se izvajala arheološka izkopavanja, so vedno naleteli na kakšne dokaze iz pradavnine. Do sedaj najdeni dokazi pa potrjujejo, da je mesto obstajalo že 2000 let pred našim štetjem. Res pa je tudi, da je v neposredni bližini mesta najdeno orodje, za katerega sklepajo, da je staro okoli 45.000 let, uporabljali pa naj bi ga že neandertalci. Danes nosi mesto titulo najbolj ohranjenega romanistično – gotskega mesta v srednji Evropi, zaradi česar si je prislužil tudi mesto na UNESCO-vi listi zaščitene svetovne dediščine.

Turizem se je v mestu pričel razvijati že v davni zgodovini in se iz leta v leto samo povečuje. Ker je to »prehodni kraj«, tudi na ta račun pridobi kakšnega turista več. Turisti si lahko ogledajo številne znamenitosti mesta, ki so se ohranile vse do danes. Najbolj obiskane so: katedrala sv. Lovra, stolp Kamerlengo, Mestna vrata, palača Čipiko, Mestna hiša, Pinakoteka, mestni muzej in cerkev sv. Nikole. Omenjene pa seveda niso edine, teh je še veliko. Ker je mesto množično obiskano, je temu primerna tudi turistična ponudba, zato brez skrbi – za vse je poskrbljeno!

Ugodna mediteranska klima, dobra prometna lega, številne turistične atrakcije,…Ja, Trogir je resnično idealna destinacija za preživljanje aktivnega dopusta!

Similar Posts