Otok Pašman in možnosti robinzonskega dopusta…

Ta otok se nahaja jugovzhodno od otoka Ugljan in južno od mesta Zadar. Otok Pašman od prej omenjenega Ugljana loči kanal Ždrelac, nad katerim poteka most, ki ju povezuje, od celine pa ga loči Pašmanski kanal. Po slednjem so razpršeni tudi manjši otočki, morje tam, pa je zaradi stalnih morskih tokov, najbolj čisto. Naselja na otoku so razmeščena predvsem na vzhodni strani, saj je tam obala bolj položna in manj razčlenjena. Na zahodni strani otoka pa se razprostira strma obala s številnimi zalivčki. Prebivalci otoka se, poleg turizma, že vrsto let ukvarjajo s kmetijstvom in tradicionalnim ribištvom.

Pasman Island in Croatia.
Pasman Island in Croatia. (Photo credit: Wikipedia)

ZGODOVINA OTOKA in TURIZEM

Ilirski grobovi in arheološke najdbe iz časa Rimljanov kažejo na to, da je bil otok poseljen že v pradavnini. Iz preteklosti so se ohranile tudi nekatere zgradbe, med njimi tudi romanska enoladijska cerkev, katero je moč videti v zalivu Sv. Ante na jugozahodu otoka. Na griču Čokovac si lahko ogledate benediktinski samostan, v naselju Kraj pa frančiškanski samostan.

View of Pašman and Ugljan from the Bokolj hill...
View of Pašman and Ugljan from the Bokolj hill view-point (Photo credit: Wikipedia)

Robinzonski turizem

Robinzonski turizem ali počitnice so sinonim za umirjeno preživet dopust v naravi, brez neposredne bližine trgovin in moderne tehnologije. Je izvrsten za vse, ki si želijo odpočiti pred vsakdanjim hitrim in stresnim tempom življenja. Ker slovi otok Pašman po številnih samotnih zalivčkih, se v teh osamljenih predelih nahajajo posamezne hiške. Gre za povsem intimen prostor, kjer vas nihče ne bo zmotil in se lahko popolnoma prepustite miru in tišini. Marsikomu dandanes taka oblika turizma močno odgovarja, saj lahko na ta način resnično kvalitetno preživite dopust s svojimi najdražjimi. V kolikor niste avanturistični tip človeka, potem ta vrsta turizma ni za vas. Zavedati se morate, da v bližini vaše nastanitve ni sosedov, ne kakšnih restavracij ali trgovin. Prav tako v hiškah ni sodobne tehnologije, kot je internet, televizija, ipd.

Za vse tiste, ki se ne najdejo v robinzonskem turizmu, pa je na otoku več kot odlično poskrbljeno. Urejene plaže ter razni gostinski objekti z vrhunsko kulinariko in domačimi dobrotami vas bodo ves čas dopusta lepo razvajali. Če ste na dopustu vsaj malce aktivni in ne zapravljate časa zgolj s poležavanjem na plažah, potem si sposodite kolo in raziščite otok. Odpeljite se na hrib Bokulj in uživajte v neprecenljivem pogledu na Pašmanski kanal, Biograd in Kornate.

Otok Pašman je otok številnih možnosti preživljanja dopusta!

Similar Posts