Nimate več idej kam se odpravit na dopust? Kaj pravite na otok Murter?

Murter je otok na šibeniškem območju, ki je najbližje celini. Pravzaprav ga od kopna loči le ozek Murterski kanal, preko katerega pa vse do mesta Tisno, poteka premični most. Murter je od mesta Šibenik oddaljen zgolj 29 km, kar je odlično za vse turiste, ki si želijo ogledati še mesta na celini. Ta otok je izjemno privlačna točka tako za mornarje, kot tudi za turiste željne mirnega dopusta. Tamkajšnje prebivalstvo se poleg turizma ukvarja predvsem s poljedelstvom, ribištvom, sadjarstvom ter živinorejo.

ZGODOVINA OTOKA in TURIZEM

Kljub moderni dobi, se je na otoku ohranil tradicionalni način življenja, kateri pa se razlikuje od mesta do mesta. Betina, Jezera, Murter in Tisno so mesta na otoku, katerih zgodovina sega že v kameno dobo. Že stari Rimljani so oboževali ta otok, na katerem so osnovali tudi mesto Colentum, katero se je nahajalo na današnjem območju med mestoma Betina in Murter. Tisno in Betina sta mlajši mesti na tem otoku in sta nastali kasneje kot ostala. Prebivalci mesta Tisno se že vrsto let ukvarjajo s pridelovanjem oljke in vinogradništvom. V preteklosti je imela vsaka domačija tudi osla, kateri je v tisti dobi pomenil glavno prevozno sredstvo za pridelke. Betina pa je za razliko od Tisna eno najstarejših mest na otoku, tamkajšnji prebivalci pa se že od nekdaj ukvarjajo predvsem z ribištvom in ladjedelništvom. Slednje je v mestu prisotno že od davnega leta 1740. Potem je tu še eno starejše mesto Jezera, kjer se prebivalci ukvarjajo z ribištvom in pomorstvom. To se je razvilo predvsem zaradi lege samega mesta. Nenazadnje pa je tu še mesto Murter, v katerem prevladuje vinogradništvo, vzgajanje oljk ter ribištvo.

Turizem se je na otoku pričel razvijati že na začetku 20. stoletja in se je od tedaj razvijal s svetlobno hitrostjo. Kar nekaj je bilo prelomnih točk v zgodovini, ki so bistveno vplivale na uspešen turizem. Danes turiste navdušujejo številne znamenitosti, še posebej priljubljeni pa so Kornati. Gre za otočje, ki se nahaja v bližini otoka Murter in katero iz leta v leto obišče vse več turistov. Večji del otočja je že od konca 20. stoletja proglašen kot nacionalni park, zato so Kornati zaščiteno območje. Na podlagi nekaterih znanstvenih raziskav, je to območje življenjski prostor številnih rastlinskih in živalskih vrst. Kornati so privlačna turistična točka in so poznani po celem svetu.

Za vse, ki se boste odpravili na dopust na Murter, bo optimalno poskrbljeno. Prijetni domačini, različne možnosti nastanitve, številne restavracije s specialitetami in nekateri ostali dejavniki bodo vaše počitnice naredili še bolj prijetne in nepozabne!

 

Similar Posts