Brioni – rajsko otočje hrvaškega morja!

Brioni so otoki in hkrati nacionalni park, ki se nahajajo v Jadranskem morju. Najdemo jih le kakšen kilometer zahodno od Istre, natančneje se njihova lokacija nahaja nasproti mesta Fažana. Brione sestavlja 14 manjših in večjih otokov, vsi skupaj pa pokrivajo 33,9 km2 površine. Največja otoka sta Veli Brijun in Mali Brijun, ostali pa so manjši – Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada in Sveti Jerolim.

Embed from Getty Images

ZGODOVINA OTOČJA in TURIZEM

Brioni imajo bogato zgodovino, na kar med drugim nakazuje tudi njihova bogata kulturna dediščina. Na podlagi nekaterih oprijemljivih dokazov, je na Brionih življenje potekalo že tri stoletja pred našim štetjem. V tistem času so tam prebivali ljudje, kateri so se ukvarjali predvsem z živinorejo, lovom, ribolovom in kmetijstvom. Sto let pred našim štetjem pa so otočje poselili ilirsko pleme Histri, po katerih je ime dobila tudi Istra. Za temi so Brione naselili Rimljani. Najbolj znani zgodovinski ostanki na današnjih Brionih so: kmečka hiša s termami in Venerinim hramom, bazilika Sv. Marije in cerkev Sv. Germana. V času med drugo svetovno vojno so si otočje podajali nemški okupatorji ter italijanski fašisti, kateri so tega precej opustošili. Po koncu vojne so oblasti poškodovane objekte popravile, tedanji predsednik Tito, pa je zgradil tudi svojo rezidenco, na manjšem otoku Vanga. Po razpadu bivše države Jugoslavije pa je njegovo rezidenco nasledil hrvaški predsednik Franjo Tuđman.

Brione že od nekdaj primerjajo z rajem na zemlji. Zaradi razčlenjene obale je tam mogoče najti številne prekrasne zalivčke, ugodna mediteranska klima pa vpliva na bogato in raznovrstno rastlinstvo. Na enem izmed otokov je zabeleženih več sto arheoloških najdišč in objektov. Na začetku 20. stoletja so Brioni postali mondeno letovišče in nekaj časa tudi predsedniška rezidenca, katero so skozi leta obiskali uradniki iz celega sveta. Zaradi vsega omenjenega so danes Brioni množično obiskani. Obiskujejo jih tako domači, kot tudi turisti iz celega sveta.

V kolikor si želite malce drugačnega preživljanja dopusta in ste si zamislili nekaj dnevni oddih v tem raju na hrvaški zemlji, pričakujte tudi nekaj višje cene namestitve. Na otoku Veli Brijun imate na voljo kar nekaj turističnih sob na nivoju, v tamkajšnjem hotelu.

 

Similar Posts