Otok Vir je majhen otok v severni Dalmaciji – njegova površina meri zgolj 22,5 km2.

Sodi pod zadrsko regijo in je od mesta Zadar oddaljen le 25 kilometrov. Kljub majhnosti, ima kar 31 kilometrov obale, s celino pa ga povezuje most, pod katerim se nahaja 3 metre globok in kar 300 metrov širok preliv, imenovan Privlački gaz. Pokrajina na otoku je dokaj razgibana, saj na eni strani turistom nudi urejene plaže, po drugi strani pa se najdejo tudi območja, katera dajejo vtis, da človek še ni posegel vanje. Zahodni del otoka je višji, saj je tam več vzpetin, najvišje pa se dviga Bandira, s katere se razteza pogled na celoten otok ter vse do Velebita in južnega dela otoka Pag. Na omenjeni vzpetini pa boste našli tudi ostanke ilirskega gradišča. Sama lega otoka je res idealna za oglede sosednjih mest ter nekaterih ostalih hrvaških znamenitosti.

ZGODOVINA OTOKA in TURIZEM

Otok vir se v zgodovinskih zapisih prvič pojavi leta 1069. Od tega časa naprej se je Vir pričel počasi razvijati. V 50. letih 20. stoletja je kar nekaj prebivalcev odšlo v tujino, nekaj let kasneje pa se je življenje na otoku drastično spremenilo. Vse več mladih je odhajalo na šolanje v druga mesta Hrvaške, odseljevat so se pričele tudi mlade družine, tako, da je na otoku ostalo predvsem starejše prebivalstvo in žene pomorcev z otroki. Ker je otok predvsem usmerjen v vinogradništvo in ne dohaja sodobnega življenja ostalih mest, jim žal ne more konkurirati in se iz tega razloga vse več ljudi odpravlja živet drugam.

Kljub vsemu pa se je na otoku še ohranil turizem, sicer v malo manjšem obsegu kot na kakšnem drugem otoku, pa vendar. Velja omeniti, da ima kar veliko število Slovencev na Viru svoje vikend hiške, zaradi česar nikar ne bodite presenečeni, če srečate koga znanega. Kaj si velja ogledati na otoku? Kar nekaj objektov se nahaja, ki imajo poseben pomen na tem otoku, sami pa vam svetujemo, da si ogledate cerkev sv. Ivana Krstitelja, brez dvoma ne smete iz otoka ne da bi si ogledali znamenito utrdbo Kaštelina, katera je med drugim v preteklosti prebivalce varovala tudi pred turškimi vdori. Mnogim zanimiv pa je tudi pomorski svetilnik Vir, kateri se nahaja na jugozahodni obali.

Če ste tip človeka, ki ima raje umirjen dopust brez pretirane gneče in hrupnih noči, potem je Vir, otok za vas!

Similar Posts