Se vam zdi otok Mljet predaleč, da bi ga obiskali?

Res je, da je ta otok eden izmed najbolj oddaljenih, a je kljub temu vreden vsakega kilometra! Otok Mljet se nahaja v južni Dalmaciji in sicer nedaleč od polotoka Pelješac. Za lažjo predstavo – v njegovi bližini sta tudi otok Korčula in mesto Dubrovnik. Po velikosti med vsemi hrvaškimi otoki, pa se ta nahaja na osmem mestu. Mljet velja za enega najbolj sončnih jadranskih otokov, na kar vpliva predvsem ugodna sredozemska klima. Poleg sončnih dni pa je Mljet tudi otok z največjim deležem gozda.

ZGODOVINA OTOKA in TURIZEM

Otok Mljet je omenjen že 400 let pred našim štetjem in sicer v nekaterih grških spisih. Potopljene grške ladje, katere naj bi se nahajale v neposredni bližini obale tega otoka, pa nakazujejo na to, da so se pomorščaki starih Grkov res zadrževali na Mljetu. Iz časa Ilirov so na otoku ohranjene tudi nekatere utrdbe, katere si danes z zanimanjem ogledajo turisti tega otoka.

Večji del otoka zajema nacionalni park, še posebno zanimiv obiskovalcem. V tem parku si lahko ogledate znameniti slani jezeri – Veliko in Malo jezero, benediktinski samostan ter po mnenju mnogih, najboljše naravno sidrišče na celotnem Jadranu. Ta park je najstarejši morski park na območju celotnega Mediterana in zavzema tretjino otoka na severozahodu. Takšen status je ta predel otoka dobil zaradi izjemne kulturne dediščine, predvsem pa so glavni krivci za pridobljeni naziv, že prej omenjeni slani jezeri, bogata flora in edinstven panoramski pogled na razčlenjene obale, klife, številne otočke,… Obala obrnjena na odprto morje, je strma, polna skrivnostnih jam ter tako bolj primerna za pohodništvo in raziskovanje, kot kopališki turizem. Na drugi strani, pa je obala, usmerjena proti celini, nižja ter lažje dostopna in tako idealna za kopanje. Na otoku je turistom zanimivo tudi območje sredozemskega krasa, na katerem se nahajajo izjemne naravne znamenitosti. Eno so kraške jame, drugo pa specifične, tako imenovane mljetske »slatine« ali »blatine«. Slednje so zelo redki pojavi v slanih jezerih, ki nastanejo, ko se dno jezera stika z morsko gladino in tako pride voda iz jezera tudi v stik z morjem. Vse to in še več je turistom resnično fascinantno. Že sliši se privlačno, kako mora šele izgledati!

Vsak, ki je obiskal otok Mljet se ne more načudit njegovim naravnim lepotam in se z veseljem vrne na ta raj na zemlji. Ne odlašajte predolgo in obiščite otok Mljet – biser Mediterana!

Similar Posts