Starodavno, romantično mestece na Istrskem polotoku…Vse to in še več je Rovinj!

Mesto Rovinj se nahaja pod Limskim kanalom in velja za najbolj romantično mesto na Mediteranu. Ali to drži ali ne, pa se morate prepričati kar sami! To mestece je raj za vse, ki se želijo vrniti v preteklost. Ozke ulice, starinske zgradbe in nasploh bogata zgodovina mesta vas bo preprosto osupnila. Ko se boste sprehajali med mestnimi hiškami, se boste počutili kot v drugem stoletju, v času, katerega še ni doletela moderna doba in z njo povezan moderni urbanizem. Najbolj dih jemajoča in turistično privlačna je cerkev Sv. Evfemije, katera se bohoti nad starim mestnim jedrom, pogled z njenega stolpa pa seže daleč naokrog.

ZGODOVINA MESTA in TURIZEM
Mesto Rovinj se je skozi čas hitro razvijalo zahvaljujoč bogati ribiški tradiciji. Danes pa je meka za turiste, saj nudi številne možnosti za aktivno preživet dopust. Ima kar nekaj zelenih površin, kjer se lahko sprehodite in opazujete prečudovito naravo. Nudi tudi številne športno-rekreacijske dejavnosti, kot je potapljanje, jadranje, pohodništvo in plezanje,… Turizem se je pričel bistveno razvijati v prvi polovici 19. stoletja, ko so bile posodobljene prometne poti in s tem omogočen lažji dostop do samega mesta. Na pospešen razvoj turizma pa je vplivala tudi izgradnja železnice Kanfanar-Rovinj, katera je bila dokončana leta 1876.

Ne samo mesto, ampak celotna okolica Rovinja je idilična in s svojimi naravnimi lepotami ter turističnimi znamenitostmi, privabi marsikaterega tujca. V okolici Rovinja se nahaja zaščiten botanični vrt z bogato tradicijo, imenovan Zlatni rt. Tam si lahko ogledate mnogo različnih domačih in udomačenih ter tujih rastlinskih vrst. Potem je turistom zanimivo tudi močvirje Palud in otoka »Dvije sestrice«. V zalivu Palud, ki se nahaja samo nekaj kilometrov ven iz Rovinja, si turisti lahko ogledajo prvi in trenutno edini naravni ornitološki rezervat, kjer so strokovnjaki zabeležili več kot 200 različnih vrst ptic. Turistom zanimiva je tudi posebna vrsta lagune imenovana Saline, kjer je moč videti raznoliko in prav posebno rastlinstvo. Omeniti velja tudi turistom zanimivo zaščiteno območje Limski kanal, katerega obraščajo različne vrste makije ter hrasta. Pozabiti pa ne smemo tudi na eno največjih turističnih atrakcij, ki se nahaja na najvišji točki nad samim središčem mesta – cerkev Sv. Evfemije.

V kolikor se potikate po Istri, si morate ogledati Rovinj, če le imate to možnost. Videli boste, da se je »izlet v preteklost« resnično izplačal!

Similar Posts