Ali ste vedeli, da ima Lastovo eno izmed 10 najbolj atraktivnih lokacij v Evropi za potapljanje? Govorimo namreč o majhnem otočku Bijelac, kateri je pravi raj za potapljače.

Lastovo je glavni otok v istoimenskem arhipelagu, katerega sestavlja kar 46 manjših in večjih otokov. Gre za precej gričevnat otok, med griči pa ležijo kraška polja in doline. Na območju otoka ni površinskih voda. Poleg Mljeta je Lastovo najbolj gozdnat otok na Hrvaškem, poznan pa je predvsem po vinogradništvu, ribolovu in prekrasnih plažah. Otok leži v bližini Korčule, od nje pa ga loči Lastovski kanal, širok 6,5 km.

ZGODOVINA OTOKA in TURIZEM

Za časa starih Grkov, je bil otok poznan pod imenom Ladesta. V svoji dolgi zgodovini je otok pripadal različnim gospodarjem, sprva Bizancu, kasneje pa Neretljanom, Benečanom, Ogrom, Ilirskim provincam, Avstrijcem, Italijanom, Jugoslaviji in na koncu je le postal last Hrvaške. Po drugi svetovni vojni je bil zaprt za tujce, saj so oblasti na njem uredile vojaško-pomorsko bazo. Tako je bil vse do 21. stoletja na tem otoku turistični razvoj praktično onemogočen.

Turizem se je pričel bolj intenzivno razvijati komaj v 21. stoletju, zaradi oddaljenosti otoka in manjšemu obsegu turistične ponudbe pa otok Lastovo še dandanes ne beleži masovnega turizma. Tisti turisti, ki se odločijo za obisk otoka, pa so najbolj navdušeni nad naslednjimi znamenitostmi.

Rača

Jama, ki se nahaja na jugovzhodnem delu otoka, je zaščiten geomorfološki naravni spomenik, kot tudi arheološko najdišče. V njej so namreč našli sledi življenja že iz prazgodovine. Kot oprijemljiv dokaz za omenjeno so nekoč v jami našli posode iz gnatie. Jama ima en prostor, velik okoli 70 m. V njem je moč opaziti stebre različnih oblik ter številne stalagmite in stalaktite.

»Skrivena luka«

Skrivena luka je ena najlepših uval na otoku, nahaja pa se na njegovi južni strani. Že samo ime pove, da je dobro skrita pred odprtim morjem, v njeni neposredni bližini pa se nahaja rt Struga, kjer stoji istoimenski svetilnik, zgrajen davnega leta 1839.

Lastovski fumar

Lastovski fumar je karakterističen in edinstven dimnik tega otoka. Pravzaprav gre za več njih, videti pa jih je mogoče na starih kamnitih hišah tamkajšnjih prebivalcev. Zanimivo je, da so že vse iz preteklosti prebivalci gradili unikatne dimnike, ki so neke vrste prepoznavni znak tega otoka. Če boste dobro opazovali, boste videli, da se vsi dimniki med seboj razlikujejo in niti eden ni enak ali vsaj podoben.

Zanimivo kajne? A to je le kaplja v morju vseh znamenitosti, ki jih nudi otok Lastovo in istoimenski arhipelag. Če le imate možnost obiska, je ne spustite iz rok!

Similar Posts