Otok Hvar se nahaja v osrednji Dalmaciji med Bračem in Korčulo in velja za enega najbolj sončnih otokov v Sredozemlju. V zadnjih letih je postal svetovna otočna top destinacija. Je zanimiva zmes sivke, ki jo tam gojijo že stoletja, modrine Jadranskega morja, ki ga obkroža, ter obilico sonca, ki ga greje celo leto. Ker je na otoku blaga klima, ga turisti obiskujejo celo leto. Zaradi svojih naravnih lepot, ugodne klime, zaščitenih zalivov  in plodne zemlje, je otok znan že od najstarjše zgodovine s svojimi prvimi prebivalci Iliri in Grki.  Tukaj prevladujei mediteranska klima z blagimi zimami in toplimi poletji ter velikim številom sončnih ur – 2718 letno. Pozimi skoraj nikoli ne sneži. Gospodarsko otok temelji na turizmu, ribištvu in kmetijstvu – vinogradništvo, gojitev oljk ter vzgoja rožmarina in sivke. Razčlenjena obala, številne slikovite plaže s kristalno čisto vodo, obilje sonca in neokrnejena narava ter bogata zgodovinska in kulturna dediščina, vonj sivke, oliv in vina, kakovostni hoteli in apartmaji ter kampi, prijazni domačini, so razlogi, zaradi katerih je Hvar poznan daleč naokoli in leta 1997 je bil razglašen za enega najlepših otokov na svetu po reviji Treveller Magazine. Otok predstavlja oazo kulture in miru , kar potrjuje njegovo identiteto. Zato ni čudno, da ga obišče mnogo svetovno znanih osebnosti.

otok_hvar

Ne glede nato, kaj želite na svojem dopustu, boste na Hvaru zagotovo našli vse – nočno življenje in arhitekturo kozmopolitanskega mesta. Možni so številni izleti z ladjico  na bližnje Paklene otoke, obiščete lahko tudi druga znana mesta na otoku kot so Jelsa, Starigrad, kjer boste našli spoj antike in modernosti, kopat se lahko greste na številne rajske plaže, kot je pod borovimi gozdovi Zavale, doživite lahko eksotiko južnih pobočij v mestih Ivan Dolac, Sveta Njedelja in Milna, ambient malih Benetk v Vrboski, vožnjo skozi polja sivk in še in še.

Bogata kulturna in zgodovinska dediščina Hvara, ki sega v daljno preteklost, pestra gastronomska ponudba, lepe plaže in čisto morje in kakovosto bivanje na otoku, ter  prijaznost domačinov, so vsekakor garancija za počitnice, ki jih ne boste pozabili. Upoštevati je potrebno tudi enostavno dostopnost do otoka in ugodne cene, ki nam bodo ponudile razne možnosti za aktivno preživljanje dopusta in počitnic na tem enkratnem otoku naše sosede Hrvaške. Če želimo nekaj od tega otoka odnesti domov, si naberimo sivko in rožmarin. Oba lahko uporabimo v kulinariki, še posebej sivka pa je učinkovita ori odpravljanju nadležnih moljev iz omar in koristi tudi pri pikih žuželk.

Similar Posts