Otok Pag je peti največji otok na Jadranski obali, ki ima najdaljšo obalno linijo na Jadranu. Otok je poln zalivov in rtov. Je je tudi najmanj poraščen otok na Jadranu, na njem ni veliko dreves, je pa znan po aromičnem rastlinju, na katerem se pasejo ovce in to daje znanemu paškemu siru in jagnjetini značilen okus. Znan je tudi po čipki,  ki se tu izdeluje že nekaj stoletij in je unikatna. Prav tako na otoku Pagu že več stoletij pridobivajo znano sol, katere pridelavo si lahko ogledate. Na otoku se nahaja tudi zdravilno blato.
Glavno mesto je otok Pag, ki je priljubljena poletna destinacija turistov. Ostali  mesti, ki sta znani med obiskovalci sta še Novalja in  Stara Novalja. Pag je znan po čudovitih peščenih in kamnitih plažah. Najbolj znana je plaža Zrće, ki je poleti popolnoma preplavljena z obiskovalci vseh starosti. Današnjo ponudbo mesta Pag in ostalih mest na otoku tvorijo hoteli, apartmaji, sobe, šprtno-rekreacijska ponudba in kulturni program, ki je izredno pester v poletnih mesecih. Znani so festivali sira, čipke in kulinarike, na katerih se pojavlja tudi značilna paška narodna noša.

otok_pag

Obiskovalci Paga pa se lahko, zaradi bližine Karlobaga in velebitskega,  svetovno znanega rezervata, odpravijo v gore in tako izkusijo tudi gorski turizem. Poleti so na Pagu znani tudi karnevali in pa praznik Velike Gospe (Marijino vnebovzetje, 15. avgusta), ko se na otoku prirejajo velike fešte in vsi obiskovalci so deležni veselja, pesmi in kulinarike tega otoka, ki vsako leto privablja množice turistov iz celega sveta.

Če se želite spočiti in hkrati razveseliti ter uživati v čistem okolju in bistrem morju, se odpravite na Pag, saj vas bo otok s svojo lepoto in zanimivostmi popolnoma očaral. Pag je ozek in dolg otok in na njem ni toliko dreves,  večinoma je kamnit, na nekaterih delih uspeva makija. Ima tudi nekaj dolin, kjer uspevajo sadje, zelenjava in vinska trta. Pag je zaradi svoje golote izpostavljen burji, svoje pa prispeva tudi bližina Velebita. Na njem prebivajo tudi prijazni otočani, ki radi ustrežejo turistom in so vedno prijazni in nasmejani,  zato se obisk otoka toplo priporoča, saj boste z njega odnesli same pozitivne in nepozabne vtise. Po otoku se boste lahko sprehajali, vozili s kolesom  ali avtom, po morju pa vam bo tudi prijetno na izletu z  ribiško barko ali pa samostojno s čolnom, od koder boste dobili drug pogled na ta čudoviti in neokrnjen otok, ki je Slovencem zelo blizu.

Similar Posts