Otok Cres – presenečeni boste nad njegovo mirnostjo!

Cres je največji otok na Jadranu in je od otoka Lošinj ločen le z umetnim kanalom, ki je bil zgrajen še v času starih Rimljanov. Otok se nahaja v Kvarnerskem zalivu, s trajektno linijo pa je povezan z otokom Krkom in Istro. Na njem še ni toliko množičnega turizma, zato je dopustovanje na tem otoku prednost za vse, ki si želijo umirjenega dopusta. Zanimivost tega otoka je, da je en del prežet s hrastovim in borovim gozdom, drugi del pa je praktično »gol« – pokrit s skalami. Kljub temu, da je otok z vseh strani obdan z morjem, pa povsod plaže niso enostavno dostopne. Najlepše zalive in plaže boste našli na zahodnem in južnem delu otoka, medtem, ko sta severni in vzhodni del malo manj ugodna za kopališki turizem, saj je tam obala strma.

ZGODOVINA OTOKA in TURIZEM

Večina mest na Cresu je omejenih s starim mestnim obzidjem, najdišča iz ruševin v mestu Cres pa nakazujejo na to, da je bil otok poseljen že v daljni preteklosti. V mestu Cres so lep primer zgodovine tudi številne stare hiške, ki se nahajajo v samem središču mesta in na bregu. V samem mestnem jedru bi izpostavili tudi zgodovinsko pomembno cerkev sv. Martina s frančiškanskim samostanom zgrajenim v 16. stoletju ter grad iz 17. stoletja.

Iz turističnega vidika pa je turistom zagotovo eden bolj privlačnih ravno omenjen rezervat ptic in Vransko jezero. To jezero je naravni fenomen, saj gre za sladkovodno jezero, katero je edini vir pitne vode za vse otoke v tem cresko-lošinjskem arhipelagu – tako za prebivalce, kot tudi za turiste. Zanimivo je, da je nivo vode Vranskega jezera, nad nivojem morja, dno jezera pa je pod nivojem morskega dna. Ko obiščete otok se izplača obiskati tudi mestni muzej Osor ter eno najlepših plaž na otoku in širom celotne Hrvaške plažo Sveti Ivan. Ta se nahaja pri naselju Lubenice, katero je zgrajeno na skali ter je eno prvih naseljenih mest na otoku, zaradi svoje lege pa deluje zares pravljično.

Mnoge ljubitelje ptic na Cres privabi ravno to, da se na otoku nahaja tudi ornitološki rezervat, kateri je eden zadnjih prebivališč redkega ptiča – beloglavega jastreba. Tudi vas navdušujejo ptiči? Obiščite ornitološki rezervat – obiščite Cres!

Similar Posts