Otok Vis je hrvaški otok, ki je najbolj oddaljen od kopnega. Hvarski kanal ga loči od otoka Hvara, Biševski pa od otoka Biševo. Od italijanske obale je oddaljen približno 60 milj.

Po otoku se razprostirajo tri planinske verige, med katerimi se nahajo kamnita polja. Najvišji vrhovi so Hum, 585 m,  Sveti Duh, 563 m,Mali Hum, 514 m. Prebivalci se ukvarjajo z ribolovom, turizmom in poljedelstvom. Obale otoka so strme in razgibane. Na zahodu otoka jr Komiški zaliv in na severu Viška luka. Prvi prebivalci Visa so živeli na otoku že v  3. stoletju prednašim štetjem. Bili so mediteranskega porekla. V 2. stoletju pred Kristusom so jih napadli Iliri, ki so v 5 in 6. stoletju pred našim štetjem na tem področju ustanovili lastno državo. Zgodovinsko dogajanje na otoku je bilo izredno pestro in menjale so se, prevlade različnih narodov. Hrvati so začeli naseljevati Vis v 7. stoletju. Nato je bil pod različnimi upravami. Po kapitulaciji Italije, leta 1943, Vis postane vojaško-pomorska baza jugoslovanske vojske. V bivši Jugoslaviji je bil Vis zaprt in tujcem  je bilo prepovedano obiskati otok. Bil je spremenjen v vojaško utrdbo. Prepoved obiska tujcev  je bila na otoku ukinjena šele leta 1989.

otok_vis

Otok Vis ima prekrasno, neokrnjeno naravo, ekološko kmetijstvo in  ohranjeno tradicionalno arhitekturo, kar predstavlja enkratne adute tega otoka. Od nekdaj je bil otok vinogradnikov in ribičev. Mesto Komiža predstavlja zibelko ribištva na Jadranu. O slavni zgodovini Viškega ribištva nam danes priča Ribiški muzej v Komiži. Govori se tudi, da so prvo vinsko trto  v Dalmaciji zasadili Grki prav na otoku Vis. Najbolj znano belo vino z otoka je Vugava, ki ga lahko poskusite v restavracijah na otoku.

Otok je nedvomno zanimiv zgodovinsko kot tudi v današnjem času, saj ponuja kristalno čisto morje, samotne zalive, prekrasne otočke ter prijazne domačine, ki ponujajo ugodno namestitev vzasebnih sobah in apartmajih.. Obiskovalci lahko okusijo tukaj čudovite sadove morja in doživijo pravo mediteransko ugodje in način življenja. Po otoku lahko delamo različne pohodniške ture, nabiramo zelišča, lahko pa gremo na izlet na okoliške otoke. Posebno zanimiv je obisk otoka Biševo, kjer se nahaja nepozabna Modra Špilja. Z odločitvijo, da na Visu preživite poletje, boste zagotovo zadeli v polno, če si želite miru, preprostosti, neposrednega stika z naravo in umika iz sodobnega, hitrega in stresnega življenja, ki ga tu ne poznajo. Napolnili si boste baterije v stiku s preprostimi, modrimi domačini in s kristalno čistim morjem in božansko naravo.

Similar Posts