Novalja je trenutno ena najbolj popularnih turističnih destinacij mladih! Zakaj?

Nedvomno v prvi vrsti zaradi tega, ker se nahaja v neposredni bližini slovite plaže Zrće, na kateri lahko obiskovalci podnevi izvajajo številne aktivnosti, ponoči pa se ta plaža prelevi v raj za mlade. Na njej se nahajajo različni klubi in diskoteke, katere vsako leto gostijo tudi svetovno znane DJ-je. Je pa v splošnem to mesto privlačno za turiste vseh starosti, saj so tem na voljo številne športne aktivnosti, v sezoni pa se v mestu odvijajo tudi kulturne prireditve in festivali. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na različne božanske plaže v neposredni bližini mestnega jedra, katere vabijo. Mesto Novalja je turistično središče in pristanišče na otoku Pag, katero sodi v Ličko-senjsko regijo. Ugodna klima, naravne lepote, bogata kulturna dediščina in vrhunska kulinarika, so termini, kateri lepo označujejo to mesto.

ZGODOVINA MESTA in TURIZEM

O več tisočletni zgodovini mesta lepo pričajo številne arheološke najdbe, med katerimi še posebno izstopa znameniti rimski vodovod iz 1. stoletja. Ta je namreč edini objekt te vrste na hrvaški obali Jadrana. Intenziven razvoj beleži Novalja zadnjih 50 let, na njega pa je vplival predvsem vzpon turizma, kateri je popolnoma spremenil tedanji način življenja in tako odprl številne možnosti. Na izboljšanje same kakovosti življenja v mestu pa je drastično vplival tudi razvoj infrastrukture in komunale v mestu. Zahvaljujoč ugodni prometni in geografski legi, kar je mesto s pridom uporabilo sebi v korist, so se razvile tudi številne turistične kapacitete in ostale turistične zanimivosti.

Glede na to, da je le malo mest na Jadranu, ki se lahko pohvalijo s številnimi naravnimi ter božanskimi plažami v svoji okolici, vam enostavno moramo predstavit tiste najbolj atraktivne v Novalji in njeni bližini. Gre namreč za prostrane plaže, ki pa so od samega mesta oddaljene do največ 3 km. Poleg tega je do vseh mogoč dostop z avtomobilom, imajo pa tudi urejena parkirišča.

Plaža Caska se nahaja vzhodno od Novalje na območju, kjer naj bi v preteklosti stalo rimsko mesto, a je le to v potresu utonilo, njegovi ostanki pa se nahajajo na morskem dnu v neposredni bližini plaže. Blizu se nahaja že prej omenjena plaža Zrće, pozabiti pa ne smemo tudi na Straško – plaža na jugu otoka, ob kateri se razprostira tudi istoimenski avtokamp. Dolga je približno 1,5 km in je že pred več kot 10 leti pridobila modro zastavo. Na severni strani Novalje vas bo zagotovo navdušila plaža Planka-Trinćelj, katero prekriva fin pesek. Tudi ta plaža je leta 2004 pridobila modro zastavo, predvsem zaradi čistosti in urejenosti. Poleg omenjenega pa je ta plaža dobitnica še nekaterih ostalih priznanj za najbolj urejeno in najlepšo plažo na Jadranu.

Si želite zabave in aktivnega dopusta? V tem primeru je Novalja tisto kar ste iskali!

Similar Posts