Goli otok – nekdaj območje političnega zapora!

 

Danes pa zelo priljubljena izletniška točka v Kvarnerju. Goli otok leži med celinskim delom Hrvaške in otokom Rabom ter je iz leta v leto vse bolj priljubljen med turisti. Vendar ga ti ne obiščejo zato, ker bi tam želeli preživeti svoj dopust, temveč z namenom, da si ogledajo nekdaj zloglasen politični zapor. Zapor je na otoku deloval vse do leta 1988, od tedaj pa te zgradbe samevajo in so tudi v izjemno slabem stanju. A vseeno to ni zadosten razlog, da si ljudje ne bi ogledali nekdanje bivališče obsojenih političnih zločincev. Letno namreč Goli otok obišče okoli 50.00 obiskovalcev! Goli otok je povsem neposeljeno in bolj ali manj skalnato območje. Na njem je le nekaj rastlinja, kjer se občasno pasejo ovce, katere z namenom pripeljejo kmetje na otok.

 

Goli otok prison from www.goli-otok.com Premis...
Goli otok zapor(Photo credit: Wikipedia)

ZGODOVINA OTOKA

 

Vse do prve svetovne vojne je bil Goli otok popolnoma neposeljen, v tistem času pa je na tem območju tedanja vladavina Avstro-Ogrska, zgradila taborišče za ruske zapornike. No, po drugi svetovni vojni pa so se stvari spremenile, saj so tedanje jugoslovanske oblasti to taborišče spremenile v strogi zapor, sprva zgolj za politične zapornike, kasneje pa so sem vozili tudi spolne prestopnike, morilce, pedofile in ostale osebe, ki so zagrešile hujše zločine. Vsi jetniki so bili prisiljeni opravljati trdo delo v kamnolomu. Zapor je deloval vse do leta 1988 in od tedaj sameva.

 

Goli otok, Croatia
Goli otok, Croatia (Photo credit: Wikipedia)

Danes so na tem območju ostale le še prazne zgradbe, katere vse bolj podlegajo vremenskim nevšečnostim in samo vprašanje časa je, kdaj bodo od njih ostale samo še ruševine. Ker teh zgradb nihče ustrezno ne vzdržuje, so danes dokaj velika nevarnost za radovedne obiskovalce, saj se lahko, po mnenju nekaterih strokovnjakov, nepričakovano kaj zruši. Vse odkar na tem otoku ne deluje več zapor, pa so se pojavile najrazličnejše ideje kako ohraniti omenjeno. Nekateri so želeli, da to območje dobi spomeniško zaščito, spet drugi so načrtovali Goli otok kot idealno destinacijo za robinzonski turizem. Do danes še nič od omenjenega ni bilo uresničeno. Zakaj? Kdo bi vedel.

Goli otok, Croatia
Goli otok, Croatia (Photo credit: Wikipedia)

V kolikor si tudi sami želite ogledati zapuščen zapor in se s tamkajšnjim turističnim vlakcem popeljati nazaj v preteklost, potem se najprej odpravite na otok Krk, od koder vas bo ladjica odpeljala na Goli otok in vaše raziskovanje se lahko prične!

 

Similar Posts